Registracija je otvorena

Registracija je otvorena - Peta Sila

Poslednja faza pred početak rada platforme je u toku i potrebna nam je vaša asistencija. Počev od 26. novembra 2019. u 00:00h pa do 11. decembra 2019. 23:59h (GMT+1) otvoreno je glasanje za Izvore informisanja koje ćemo pratiti na platformi, a u kojem možete učestvovati ukoliko ste se prijavili da budete beta korisnici. Pozivnice za registraciju su poslate na email adrese prijavljenim korisnicima.

O Ugovoru sa korisnikom

Da bismo osigurali samu Petu Silu od mogućih zloupotreba sastavili smo "Ugovor sa korisnicima" na sledeći način:

  • Ugovor je određen Izmenama
  • Svaka Izmena sadrži niz Pojmova i Odredbi
  • Svaka usvojena Izmena se ne može menjati ni brisati
  • Kada se usvoji nova Izmena, korisnik mora biti obavešten prilikom prve naredne posete

Pregled Ugovora sa korisnikom

U budućnosti ćemo kompletnu regulativu platforme migrirati na Blockchain tehnologiju tako da će verodostojnost svakog glasa i svake aktivnosti na platformi biti garantovana od strane više učesnika, takozvanog "nadzornog organa". Na taj način će se eliminisati mogućnost manipulacije činjenice da je garant verodostojnosti glasanja i rezultata samo jedan entitet (vlasnik Pete Sile). Svaki član nadzornog organa će morati da poštuje usvojene Izmene, ali o tim stvarima više kada dođe vreme za njih.

O izvorima informisanja i glasanju

Nakon analize utvrdili smo da portali Alo (alo.rs) i Informer (informer.rs) spadaju u najpoznatije provladine portale, dok portali Danas (danas.rs) i N1 (rs.n1info.com) spadaju u najpoznatije opozicione portale, te da bismo obezbedili pristup širokom spektru informacija odlučili smo da ova 4 portala unapred fiksiramo za praćenje. Vas pozivamo da izglasate preostalih 6 portala i tako napravimo listu od prvih 10 Izvora informisanja koje ćemo prenositi.

Pravila glasanja su jednostavna. Šest izvora sa najviše glasova će biti dodato u listu izvora koje pratimo. Ukoliko se desi da 6. i 7. ili 6, 7. i 8. imaju isti broj glasova, prednost će imati izvor koji je prvi dobio poslednji glas.

Rezultate ćemo objaviti na našem blogu kada glasanje bude završeno.

Izmena I1

Prva izmena koju smo usvojili definiše Pojmove i 3 Odredbe.

Prva Odredba definiše pravila Izmena i samog Ugovora sa korisnikom.
Druga Odredba obavezuje Petu Silu da Algoritmi za sortiranje vesti neće koristiti analizu ključnih reči, odnosno neće favorizovati interes pojedinca ili grupe.
Treća Odredba usvaja prva 4 Izvora informisanja koja smo već objasnili.

Od kada postoje mediji postoji i zloupotreba istih. Neke zloupotrebe su postale dodatno pristupačnije pojavom interneta, a mi želimo da iskoristimo pozitivnu stranu interneta i da omogućimo živu i preciznu povratnu informaciju na informacije koje nam se plasiraju. Čujemo se uskoro sa novostima.

Dodatak

Datum 12.12.2019.

Rezultati glasanja

Glasanje je uspešno završeno 12.12.2019. u 00:00 po lokalnom vremenu. Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je ukupno glasalo 50 korisnika, a šest izovra koji su dobili najviše glasova su:

  1. B92 - 38 glasova
  2. BLIC - 36 glasova
  3. POLITIKA - 36 glasova
  4. VEČERNJE NOVOSTI - 32 glasa
  5. RADIO TELEVIZIJA SRBIJE - 31 glas
  6. MONDO - 19 glasova
Ostali glasovi:

  1. SPORTSKE.NET - 17 glasova
  2. TELEGRAF.RS - 13 glasova
  3. PRVA - 13 glasova
  4. DNEVNIK - 12 glasova
  5. RADIO TELEVIZIJA VOJVODINE - 12 glasova
  6. SRBIJA DANAS - 11 glasova
  7. KURIR - 10 glasova
  8. SPORTSKI ŽURNAL - 10 glasova
  9. SRPSKI TELEGRAF - 5 glasova
  10. PINK - 4 glasa
  11. ESPRESO - 1 glas
  12. PULS ONLINE - 0 glasova
Na osnovu glasanja usvojena je nova Izmena u Ugovoru sa korisnikom kojom se upisuje 6 izvora sa najviše glasova u listu izvora koje ćemo prenositi.
Hvala Vam što nas pratite!
Aleksandar Maletić

Aleksandar Maletić

Osnivač Pete Sile